Mijn militaire dienstplicht

In het begin van 1984 moest ik me melden op de kazerne in Blerick (bij Venlo) voor mijn militaire dienstplicht. Ja, toen bestond dat nog…

Ze hadden een functie voor mij in petto, die me op zich wel aansprak; truckchauffeur op de Daf YA 328. De kazerne waar ik moest opkomen was de plek waar heel militair Nederland een rij-opleiding onderging en stond ook wel bekend als ‘rijschool Venlo’. Zo’n YA 328 was een militaire truck, die vlak na de 2e wereldoorlog in gebruik was genomen en dat betekent dus: geen stuurbekrachtiging, geen rembekrachtiging en geen gesynchroniseerde versnellingsbak, waardoor je bij het opschakelen dubbel moest klutsen en bij het terugschakelen tussengas moest geven. Wat een DRAAK van een auto!!

ya328               ya328-2

Vlak voordat onze opleidingsperiode eindigde, kwam onze sergeant-majoor onze legeringskamer binnen met onprettig nieuws. Er was een fout gemaakt bij de selectieprocedure en er waren teveel personen in deze opleiding geplaatst. De vraag was of er mensen waren die zich vrijwillig wilden laten overplaatsen naar een andere militaire opleiding….

DUHHHH!! Voor ons allemaal gold dat niemand afstand wilde doen van het gratis behalen van alle rijbewijsstempeltjes, dus werd tot een loting overgegaan. En natuurlijk was ik weer de lul….  Het sierde ze overigens wel dat ik zelf mocht bepalen welke opleiding ik dan wèl ging doen. Ik koos voor de MGD (Militair Geneeskundige Dienst). Ik lonkte destijd al een beetje naar de (burger-) ambulancewereld, vooral omdat mijn vader ook al werkzaam was bij de ambulancedienst van de GG&GD in Leiden, dus dat zou daar wel mooi op kunnen aansluiten.

Nog geen week later mocht ik me al melden bij de OCMGD (Opleidingscentrum Militair Geneeskundige Dienst) in Hollandse Rading, vlakbij Hilversum. Ik fietste door de opleiding met twee vingers in m’n neus en daarna werd ik als ‘hospik’ gestationeerd op de Willem George Frederikkazerne in Harderwijk. Daar heb ik werkelijk een fantastische tijd gehad! Ze waren dringend op zoek naar een hospik die het leuk vond om te prikken. Iedere militair kreeg n.l. een ‘stereo-prik’; in de ene arm een Typhus-immunisatie en in de andere een DTP prik. Ik was altijd al gek op prikken en snijden, dus die functie was voor Gertje!

bij de ziekenboeg               kpl De Jonge op herhaling

Daarnaast draaiden we dokters-spreekuur en stonden we standby bij allerlei activiteiten op o.a. de schietbaan. Aangezien ik er niks voor voelde om daar een hele dag uit mijn neus te vreten, stelde ik telkens voor om gewoon lekker mee te schieten met het onderdeel dat op dat moment aan het oefenen was. Dat was eigenlijk nooit een probleem en zodoende heb ik met bijna alle wapens geschoten die defensie op dat moment rijk was, zoals een Punt 50, Fal, MAG, Bren, enz. Zelf had ik in de opleidingsperiode een UZI mitrailleur en daarna (in mijn parate tijd) een Browning 9 millimeter pistool.

We zijn ook regelmatig meegeweest op oefeningen in Duitsland. Daar heb ik veel meegevlogen in heli’s en dat was natuurlijk kicken! Wanneer we weer terug waren in Harderwijk, vond het dagelijkse leven weer haar voortgang. Bijna elke avond stappen in de Koningskelder en/of de Boemerang tot diep in de nacht, om vervolgens vier uurtjes te slapen. De eerste twee uur van je dienst maakte je slechts gedeeltelijk bewust mee. Gelukkig ging om half 10 ’s ochtends de kantine open, zodat we eindelijk konden ontbijten met een broodje frikandel met dubbele mayo… 😛

met je blaffer in de bagger               veldoefening aan boord van de Chinook heli               raggen over de Veluwe

Tijdens mijn verlofdagen begon ik al bij te klussen op de ‘burger-ambulance’ en zodoende ben ik daar later naadloos in overgevloeid, nadat ik afzwaaide in het leger. Saignant detail: De Ambulance Academie werd gevestigd in mijn ouwe opleidingskazerne in Hollandse Rading, dus dat werd een thuiswedstrijd! En het wordt nog gekker: Nadat de Academie verhuisde, kwamen ze terecht op de Willem George Frederikkazerne in Harderwijk, mijn ouwe parate kazerne!! En daar ga ik dus nog steeds regelmatig naar toe voor bijscholingen….

Drie jaar na mijn afzwaaien ben ik nog een keer op herhaling geweest in Ossendrecht. Daar kwam ik een groot deel van mijn ouwe dienstmaatjes tegen en het was weer gezellig als vanouds! We zouden ’s ochtends vroeg voor een grote oefening vertrekken, maar dat weerhield ons er niet van om toch nog ff te gaan stappen in Antwerpen. Ik heb geen idee hoe we teruggekomen zijn op de kazerne, maar volgens mij was het met een Belgische taxi…

daar komt onze taxi               op wacht in Harderwijk

Ach ja, de dienstplicht…. Velen hebben zich er destijds tegen gekeerd, maar ik heb een fantastische tijd beleefd. Jammer dat het is afgeschaft. Het zou bepaalde opgefokte kereltjes met grote smoelen, die ik tijdens mijn huidige diensten regelmatig tegenkom, héél veel goed doen!

9 gedachtes over “Mijn militaire dienstplicht

 1. Ik vind het ook eeuwig zonde dat ik dat nooit gedaan heb. Ik was opgeroepen voor de één na laatste lichting, toen was ik helaas net begonnen aan de HBO-V en kreeg ik vrijstelling….

  Geliked door 1 persoon

 2. Leule blog Get (Y) Heel herkenbaar allemaal…., al was mijn lichting in 78-5 , maar was toen net zoiets, al kwam ik op in Leiden, voor de opleiding Kpl. Kok-Menagemeeester 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Gert,
  ik ben destijds ook opgekomen in Blerick (84-1). Gelukkig heb ik de 328 opleiding wel doorlopen.
  Ik ben nu zelf in het bezit van een ya 328.
  Prachtige tijd gehad eerst in Venlo, later in Breda en Roosendaal.
  inderdaad jammer dat de dienstplicht opgeschort is, mijn zoon vraagt regelmatig naar de verhalen van toen.
  Met groene groet, Eric.

  Geliked door 1 persoon

  • In het Algemeen Dagblad heeft er eens een treffende cartoon gestaan: Je ziet twee oudere mannen aan de bar zitten; Zegt de een tegen de ander: “Het is jammer dat de dienstplicht is afgeschaft ! Ze hadden een man van mijn zoon kunnen maken……………………………………Net als van zijn vriend !”

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat had ik een hekel aan die prikken. Voor het naar huis gaan op vrijdag in de rij staan voor prikken. Soms een stereo prik. Tegelijkertijd in iedere arm een prik. Het ergste vond ik die pokkenprik. Daar had je weken last van. Ik ben gelukkig nooit flauw gevallen. Anderen wel

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad, die prikken staan mij ook nog goed bij. Werd eens op een vrijdagmiddag geprikt en had het hele weekend een blauwe pijnlijke arm die ik amper kon bewegen. Nu zit een groot deel van de bevolking te jammeren over een Corona prikje.
   Goeie ouwe tijd 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Geweldig om te lezen en zo herkenbaar..
  Ben zelf v lichting 90-5 en ben als verpleegkundige eerst in Hollandse Rading terecht gekomen en al na 2 maanden overgeplaatst naar de MGD in Blerick.
  Uitzending meegemaakt direct na de Golfoorlog ; Operatie Provide Comfort (I) bij het 121 GNK (Ermelo) wat onderdeel was van 11e Genie Hulpbataljon.
  Ik ben het ook eens dat dienstplicht goed zou zijn voor heel wat jeugdigen van tegenwoordig…!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s